/

 

 

Bokstherapie

"Praktijk voor goede gesprekken", hoe past boksen daarbij, is dat een goed gesprek? 

Boksen is een prachtig gesprek. De lichaamstaal tijdens oefeningen zegt vaak meer dan duizend woorden. In die zin past boksen heel goed bij de gespreksmethodieken die ik in 'normale' sessies toepas. Het past dus goed bij elkaar en gaat vaak ook samen. Een sessie bokstherapie start op vergelijkbare manier als een goed gesprek en eindigt ook met het nabespreken en evalueren van de sessie. Het middel in het midden verschilt alleen.

Wat is het doel van bokstherapie?

Over het algemeen geldt: Bij bokstherapie leer je in een paar sessies al heel veel over hoe je omgaat met gebeurtenissen die je (kunnen) 'raken'. Raken zowel letterlijk als figuurlijk. Vaak spiegelt het lichaam via het boksen heel mooi dezelfde automatische reacties die we in gesprek tegen komen. Zo krijg je wat directer inzicht in je angsten, verdedigingsmechanismen, en emoties. Ook kan bokstherapie je helpen wat zekerder te voelen en het vertrouwen in eigen lichaam en eigen kracht te vergroten. Wat voor jou een specifiek doel van bokstherapie is stemmen we samen bij de start van het traject goed af. 

Bokstherapie, moet ik daarvoor kunnen boksen? 

Nee. Voor bokstherapie hoef je geen ervaren "pugilist" te zijn. We starten heel rustig en met aandacht voor de juiste techniek zodat blessures bij harder slaan op de bokszak zoveel mogelijk voorkomen worden. 

Krijg ik klappen? 

Veiligheid en het voorkomen van blessures staan uiteraard voorop. En met veiligheid bedoel ik dan ook dat jij zelf steeds wordt uitgenodigd om je grenzen aan te geven en te verleggen. Een traject bokstherapie volgt een opbouw waarbij allereerst aandacht is voor techniek en beweging. Gestart wordt bijvoorbeeld met oefenen in de lucht (schaduwboksen) of op de bokszak, en pas als dat goed voelt op de pads of handschoenen van de therapeut. Het reageren op een aanval door wegstappen, meegaan, een tegenaanval, of verdedigen en opvangen van klappen wordt gaandeweg opgebouwd en geoefend. Dit gaat steeds mild en met aandacht voor de reacties die je lichaam en gedachten erop hebben. Bij groeiend vertrouwen en technische vorderingen kan ook een oefen gevechtje (sparren) plaatsvinden; daarbij wordt veiligheid gewaarborgd door bijvoorbeeld af te spreken alleen op het lichaam te richten en niet op het hoofd. Alles in overleg en afgestemd op het doel van jouw behandeltraject

Moet ik een goede conditie hebben? 

Voor intensief boksen als sport is een goede conditie zeker benodigd, maar die bouw je gaandeweg vanzelf op. Dat maakt recreatief boksen een 'geweld'-ige sport die zowel uithoudingsvermogen, kracht, als reactie- en incasseringsvermogen stimuleert. Bij gebruik van bokstechnieken in therapie is dat allemaal wat gematigder. De oefeningen worden aangepast op jouw fitheid; het doel is namelijk niet om je fitter te maken of je te helpen om een heel goede bokser te worden.

Binnenhandschoenen

Is het nodig om handschoenen te kopen? 

Nee. Ik heb handschoenen die je mag gebruiken. Wel verwacht ik dat je zelf wasbare binnenhandschoenen koopt, het merk Bruce Lee heeft deze voor minder dan 10€ te koop bij verschillende webwinkels. 

Welke kleding doe ik aan? 

Kies gemakkelijk zittende kleding en neem een kleine handdoek mee. Het is niet mogelijk om je om te kleden of te douchen op de praktijk. 

Meer vragen? 

Neem gerust contact met me op.

 



Wees welkom om het een keer te komen proberen! 

 


 

 


algemene voorwaarden en privacy statement

 

 
E-mailen
Bellen